Albanië

Algemeen

De officiële naam van Albanië is de Republiek Albanië. De republiek is gelegen in het westen van het Balkanschiereiland, in Zuid-Europa. Het land heeft vier buurland, namelijk Montenegro, Kosovo, Macedonië, Griekenland. Verder grenst het land ook nog aan 2 zeeën, de Ionische en Adriatische Zee. Tirana is de hoofdstad van Albanië, tijdens de laatste volkstelling had de stad 610.070 inwoners. Albanië zelf heeft iets meer dan 3 miljoen inwoners.

Albanië wordt zeer onderschat qua vakantiebestemming. Albanië heeft namelijk een zeer mooie kustlijn, ook bezit Albanië veel cultuur. Daarom plaatste Reisgidsenuitgeverij Lonely Planet Albanië niet voor niets in 2010 op nummer één van haar top tien van te bezoeken landen in 2011.

Albanie is sinds 1912 onafhankelijk en na de tweede wereldoorlog kreeg het een dogmatisch communistisch regime. Dat regime viel in 1991 en sindsdien is Albanië een parlementaire democratie.

Albanië is lid van de Verenigde Naties, de NAVO, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de Raad van Europa, de Wereldhandelsorganisatie en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking en is een van de oprichtende leden van de Unie voor het Middellandse Zeegebied. Sinds 24 juni 2014 is het daarnaast kandidaat-lid van de Europese Unie, nadat het reeds in 2009 dat statuut aanvroeg.

 

Prijsniveau

Albanië staat een beetje bekend om haar armoede. De prijzen in Albanië liggen daarom ook een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -55%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (70% goedkoper), levensmiddelen (52% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (67% goedkoper), sigaretten (64% goedkoper) en openbaar vervoer (90% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken. Al met al wordt Albanië zeker als een goedkoop vakantieland gezien.

Bezienswaardigheden

Butrint

 

Butrint is een Oude Griekse stad en een archeologische vindplaats in het uiterste zuiden van Albanië, in Sarandë, aan de Ionische Zee. Het Griekse eiland Korfoe ligt vlak voor deze plaats en de Albanese havenplaats Sarandë ligt ongeveer 20 kilometer noordelijk van deze plaats, van waaruit het relatief makkelijk te bereiken is. In de oudheid was het bekend als Βουθρωτόν (Bouthroton) of Βουθρώτιος (Bouthrotios) in het Oud-Grieks en Buthrotum in het Latijn.

Berat

Berat is een stad in Centraal-Albanië. De stad telt 60.000 inwoners (2011). De rivier de Osum stroomt door de stad. Het historisch gedeelte is zeker de moeite waard en is daarom ook door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst onder de titel Historic Centres of Berat and Gjirokastra.

Gjirokastër

Gjirokastër is een stad in het zuiden van Albanië. De stad telt 29.000 inwoners (2011). Gjirokastër is een van de oudste steden van het land, en een cultureel centrum van de Griekse minderheid in Albanië; er is ook een Grieks consulaat. De stad is de geboortestad van dictator Enver Hoxha en van de schrijver Ismail Kadare. Ze speelt een belangrijke rol in veel van Kadare’s boeken, onder andere in Kroniek van de stenen stad (Kronikë në gur). Het historische deel van deze stad (67,80 ha) is samen met Berat door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst onder de titel Historic Centres of Berat and Gjirokastra.

Buiten het mooie historische gedeelte bezit de stad ook een mooi kasteel. Namelijk het Kasteel van Gjirokastra. Het kasteel is in de 12de eeuw gebouwd en dient deze dagen als een museum.