Berlijn

Algemeen

Berlijn is zoals bijna iedereen weet de hoofdstad van Duitsland. Berlijn is een zeer grote stad met ongeveer 3.5 miljoen inwoners! Daarmee is Berlijn de grootste stad van Duitsland en de eens grootste stad van Europese unie net onder London. Berlijn ligt aan de rivier de Spree.

Bezienswaardigheden

Unter den Linden

Unter den Linden is de bekendste laan in de Duitse hoofdstad Berlijn. Het is te vergelijken met straten zoals de Champs-Élysées in Parijs of de La Rambla in Barcelona. De Pruisische koningen en de Duitse keizers waren dol op deze laan, het wordt ook wel hun praalweg genoemd. Voor de bourgeoisie was het ook een bekende laan ze flaneerde er regelmatig vroeger. Later is de laan ingeruild voor de laan van de commerciële industriële revolutie en tevens de laan van het triomferende socialisme van de toenmalige DDR. Als men langs deze laan loopt van de Brandenburger Tor tot aan de Alexanderplatz over de Schloßbrücke vanaf welke zij de Karl-Liebknecht-Straße heet, krijgt men binnen een afstand van 2 kilometer veel belangrijke bezienswaardigheden van Berlijn te zien.

 

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor wordt in het nederland ookwel de Brandenburgse Poort genoemd. Is de belangrijkste poort van Berlijn en ook een van de belangrijkste bezienswaardigheden. De poort is gebouwd in neoclassicistische stijl in de periode 1788-1791 naar het model van de Propyleeën op de Akropolis in Athene. De poort staat aan de Pariser Platz in het stadsdeel Mitte en vormt de afsluiting van de boulevard Unter den Linden. Aan de westzijde van de poort gaat de weg verder als Straße des 17. Juni.

Wist je dat er nog meer poorten zijn die Brandenburger Tor heten? Er is er nog eentje in Postdam en in Kaliningrad.

Het Holocaustmonument

De formele naam van dit monument is Denkmal für die ermordeten Juden Europas. Maar in de volksmond ook wel het Holocaustmonument genoemd. Dit monument is net gezet ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument bestaat uit 2711 betonblokken. De blokken zijn zeer verschillend qua hoogte van 20 cm tot 4,5 meter met een onderlinge tussenruimte van 95 cm. Onder het veld met de blokken is een expositieruimte ingericht. De Amerikaanse architect Peter Eisenman heeft het monument ontworpen.

Ophef rondom het monument

Om de betonblokken te beschermen is er een speciale verf gebruikt. Deze verf zorgt ervoor dat graffiti er makkelijk af gehaald kan worden. Producent van deze laag is het farmaceutische bedrijf Degussa. Dit bedrijf scheen tijdens de nazo tijd Zyklon B te produceren. De bouw van het monument tijdelijk onderbroken. Na onderzoek werd besloten dat het bedrijf inmiddels voldoende afstand had genomen van zijn verleden.

Het monument werd op 10 mei 2005 ingewijd.