Duitsland

previous arrow
next arrow
Slider

Algemeen

Duitsland ligt in Centraal-Europa. Het heeft een grondgebied van 357.022 km² en grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië, in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland en in het westen aan Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Duitsland heeft met ruim 81 miljoen inwoners de grootste bevolking van alle landen in de Europese Unie. Wilt u weten hoeveel inwoners dat er nu precies zijn klik dan hier. Naast de welbekende tripjes langs de Rijn heeft Duitsland nog veel meer te bieden. Naast vele mooie natuur gebieden zoals het Zwarte Woud heeft Duitsland ook vele mooie steden. Waarvan Berlijn de hoofdstad en grootste stad van het land is.

Top 5 grootste steden Duitsland

1. Berlijn 3.437.916 inwoners
2. Hamburg 1.803.752 inwoners
3. München 1.464.301 inwoners
4. Keulen 1.060.582 inwoners
5. Frankfurt 717.624 inwoners

Duitse Cultuur

Zoals vele grote landen hebben is de Duitse niet beperkt tot alleen Duitsland, maar omvat ook alle Duitssprekende volkeren (dus Liechtenstein, Oostenrijk, grote delen van Zwitserland en Duitse minderheden in Luxemburg en Oost-Europa). Naar schatting hebben ruim 100 miljoen mensen Duits als moedertaal. Daarnaast spreken ook nog eens ongeveer 80 miljoen mensen Duits als vreemde taal. Dat brengt Duits op de 10de plek qua meest gesproken talen.

Duitsland is net als de meeste Europeese landen sterk verstedelijk. Namelijk bijna 90% van de inwoners van Duitsland leven in stedelijke gebieden.

Bijna tweederde van de Duitsers hangt (officieel) een geloof aan; het aantal protestanten en rooms-katholieken houdt elkaar in evenwicht.

Berlijn is het cultuurcentrum van Duitsland. De stad heeft meer dan 150 theaters en theatertjes. Verder vinden er diverse festivals plaats, zoals de Berliner Festwochen (concert, opera, toneel, beeldende kunst), het internationale filmfestival, en de Berliner Jazztage. Wat moderne muziek betreft: Berlijn is de stad van de “techno” met als jaarlijks hoogtepunt de Love Parade, waaraan gemiddeld een miljoen mensen meedoen.

Duitsland is “das Land der Dichter und Denker”. Een van de grootste voorbeelden is de Duitse dichter, schrijver en filosoof Johan Wolfgang von Goethe. De Duitse culturele centra in het buitenland opereren daarom onder de naam Goethe Instituut.

Op basis van de werken van Goethe ontwikkelde Rudolf Steiner de antroposofie. Steiner was Oostenrijker van geboorte, maar hij gaf zijn theorieën in Duitsland gestalte. Hij gaf leiding aan de eerste zogeheten Vrije School in Stuttgart.

 

Architectuur

De Dom in Keulen is de populairste bezienswaardigheid van Duitsland. Op de voet gevolgd door slot Neuschwansteinen. Dit slot is gebruikt ter inspiratie voor het kasteel van Doornroosje op plaats drie de Frauenkirche te Dresden.

Door de Tweede Wereldoorlog zijn helaas veel gebouwen verloren gegaan in Duitsland. Deze gebouwen zijn deels weer opgebouwd zoals in Münster, daar hebben ze het historisch centrum weer gerestoreerd. Doordat kleinere stadjes niet echt een doelwit vormde tijdens de Tweede Wereld oorlog zijn er dus is veel kleinere stadjes nog veel historische bouwwerken. Veelal ook nog uit de middeleeuwen enkele voorbeelden zijn Rothenburg ob der Tauber of Wismar.