Hamburg

Algemeen

Hamburg is de op een na grootste stad van Duitsland. Hamburg is wel de belangrijkste havenstad van Duitsland. De stad ligt aan de monding van de Elbe in de Noordzee. Hamburg vormt zelf een deelstaat met een oppervlakte van 775 km² met 1.803.752 inwoners. In de Metropoolregio van de havenstad wonen 5 miljoen mensen.

Vanwege de gunstige liggen van Hamburg kent het meerdere vormen van industrie. In de stad is een metro aanwezig waar gebruik van gemaakt kan worden. De stad is niet alleen bereikbaar via de weg en het water maar ook via de lucht. Hamburg beschikt namelijk over een luchthaven. Hamburg mag trots zijn op de Alter Elbtunnel gebouwd in 1911 dit was namelijk de eerste rivierondertunneling op het Europese continent. Verder is Hamburg een universiteitsstad en heeft het verschillende wetenschappelijke instellingen. Verder nog twee Max-Planck-Instituten en DESY. Helaas zijn de meeste historische gebouwen zijn in de Tweede Wereldoorlog verwoest tijdens het bombardement op Hamburg.

Geschiedenis

In 825 liet de keizer Lodewijk de Vrome van het Karolingische Rijk ”Hammaburg” aanleggen. Dat was een klein kasteel aan de noordoostgrens van het rijk. Hamburg speelde een belangrijke rol bij de kerstening van Noord-Europa.

De graaf van Holstein wordt gezien als de tweede stichter ban de stad. Eerst stichtte hij Lübeck echter raakte hij de stad kwijt aan de hertog van Sasken. Daarna besloot hij bij de Altstadt van Hamburg een handelsstad te stichten. De marktstad die Nieuw-Hamburg heet ontwikkelt zich op het zelfde tempo als Lübeck. 7 mei 1189 was een belangrijke dag voor Hamburg want de stad krijgt namelijk op die dag handels- en scheepvaartprivileges van keizer Frederik I. Na de slag bij Bornhöved in 1227 vormt Denemarken geen dreiging meer en krijgt de stad de ruimte om te groeien. De stad groeit gedurende die eeuw uit tot de viervoudige omvang. De oude aartsbisschoppelijke stad wordt door de graaf van Holstein in 1228 gekocht, zodat beide stadsdelen nu in handen van de graaf van Holstein zijn. In 1284 vond in Hamburg een grote stadsbrand plaats.

Doordat Hamburg zo gunstig ligt was de sterke groei mogelijk. Hamburg ligt namelijk op de belangrijkste handelsroutes op de Noordzee en de Oostzee. De stad was ook lid van de Duitse Hanze dat was een handelsverbond.

Na 1550 streeft de stad Hamburg de grootste handelsstad Lübeck voorbij. Vanaf nu is Hamburg de grootste en belangrijkste handelsplaats van Noord-Europa. De stad hield deze groei goed vast en zo groeide de stadsbevolking van zn 17.000 mensen omstreeks het midden van de 16e eeuw naar 40.00 in 1616. Het stadsbestuur wilde nieuwe stadswallen aanleggen en nam daarvoor Jan van Valckenbourgh in dienst.

 

Vrije en Hanzestad
Als keizer Frans II op 6 augustus 1806 de kroon neerlegt, komt er aan het Heilige Roomse Rijk een einde. Hamburg wordt daardoor een soevereine staat onder de titel Vrije Hanzestad. Helaas was dit niet voor lange duur, namelijk in 1810 doordat de stad wordt ingelijfd bij het keizerrijk Frankrijk. Echter bevestigt het congres van Wenen in 1815 de zelfstandigheid van de stad binnen de Duitse Bond. Sinds 1819 noemt de stad zich Vrije en Hanzestad.

In de nacht van 5 mei 1842 breekt in een huis aan de Deichstraße nummer 42 brand uit. Het vuur breidt snel uit en kan pas na vier dagen worden gedoofd. Grote delen van de stad worden in de as gelegd. Ruim 1750 gebouwen gaan verloren, waaronder de St.-Petri-Kirche, de Nicolaaskerk (waarvan de toren nog staat) en het stadhuis. Bij de brand kwamen 51 mensen om het leven.

In 1867 wordt de stad lid van de onder Pruisische leiding staande Noord-Duitse Bond, waardoor op 31 maart 1868 een eind komt aan de soevereiniteit. De Hamburgse consulaten worden gesloten en er varen niet langer schepen onder de vlag van Hamburg. Economisch blijft Hamburg nog tot 1881 los van het Duitse Rijk.

In de nacht van 16 op 17 februari 1962 richtte een zware storm in de noordelijke delen van Duitsland veel schade aan. Dijken langs de Elbe bezweken en leidde tot grote overstromingen. In Hamburg zorgde de watersnoodramp vooral in Wilhelmsburg voor veel schade.

Bezienswaardigheden

  1. Rathaus

Het Raadhuis van Hamburg is niet alleen de plek waar de lokale politiek bijeen komt maar is ook een van de mooiste gebouwen uit de neo-Renaissance van de voormalige Hanzestad. Het gebouw is gevestigd op het Rathausmarkt in de Altstadt. Helaas is er enkel een deel van het Rathaus ter beschikking gesteld voor rondleidingen.  Rondleidingen in het Duits vinden elk uur plaats op het hele uur :

Maandag tot vrijdag: van 11.00 tot 16.00 uur (schoolvakanties vanaf 10.00 uur) 
Zaterdag: 10.00-17.00 uur  
Zondag: 10.00-16.00 uur

Vanaf maart met tussenpozen van een half uur.

Engelse rondleidingen zijn om 11.15, 13.15 en 15.15 de Franse rondleiding is om 14.15.

Prijzen

volwassenen 5 euro p.p.

kinderen <14 gratis

groepen >15 4 euro p.p.

Hamburg-Card/Power-Passes 4 euro p.p.

De rondleiding duurt zo’n 40 minuten. Omdat het gebouw nog in gebruik is, zijn er op sommige dagen geen rondleidingen mogelijk. Ook mag je om die reden niet de rondleiding verlaten of achterblijven is een van de ruimtes. Tegenover het Rathaus ligt de Alsterarkaden. Dit is een promenade met winkels langs het water.