In de zon in Spanje

Algemeen

Spanje is al jaren één van de populairste vakantielanden onder de Nederlandse en Belgische toeristen. Het massatoerisme zoals we dat tegenwoordig in zoveel landen in Europa kennen is feitelijk in Spanje ontstaan toen de Spaanse costa’s in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw zich rap tempo vol lieten stromen met toeristen. De manier waarop het toerisme zich toen ontwikkeld heeft zorgt voor de meest populaire kustgebieden nog steeds voor een imago van betonnen vakantiedorpen waar de echte Spaanse sfeer al jaren geleden plaats heeft gemaakt voor massale hotels, toeristenwinkeltjes en restaurants waar de maaltijden weinig met de authentieke Spaanse keuken te maken hebben. Inmiddels lijkt men in Spanje te beseffen dat naast het massatoerisme er volop interesse is voor de authentieke kant van het Iberische land. Steeds meer toeristen zoeken dan ook de rustigere plaatsen op waar men nog echt kan genieten van het echte leven in Spanje.

Specifiek Spaans

Spanje kent een aantal gebruiken en producten die typisch voor Spanje, een specifieke regio in Spanje of de landen aan de Middellandse Zee zijn. Sommige zijn regionaal, zoals de flamenco die haar roots vindt in Andalusië, anderen vind je door heel Spanje zoals tapas, sangria en de siësta. Hoewel Spanje een duidelijk eigen gezicht en cultuur heeft, is het iets minder uitgesproken van karakter dan Italië. Spanje is meer Europees, meer mondiaal en meer bereid concessies te doen naar bezoekers toe. Deze mentaliteit heeft ervoor gezorgd dat gasten uit veel Europese landen zich meer dan welkom voelen in het zonovergoten Spanje.

Verschillen

Als je Spanje bezoekt zul je na een aantal bezoeken zien dat er niet één soort Spanje bestaat. Zowel in de levenshouding, het dagelijks ritme en de manier van wonen en werken zie je verspreid over het land duidelijke verschillen. De variaties in natuur en klimaat dragen daar ook hun stukje aan bij. Wie Spanje écht wil leren kennen die kan dat niet doen in 1 of 2 vakanties. Zelfs mensen die al meer dan tien keer Spanje bezocht hebben en daarbij totaal andere stukken van het land gezien hebben die zullen nog steeds in staat zijn om een stukje Spanje te ontdekken dat duidelijk anders is dan al het andere dat ze gezien hebben. Als je alleen al de Canarische Eilanden, de Balearen (o.a. Ibiza en Mallorca) en een aantal costa’s wilt leren kennen dan heb je al zo’n vijftien vakanties nodig. Dan heb je nog niets gezien van het binnenland, waar steden zoals Jerez de la Frontera, Madrid en Sevilla ware pareltjes zijn, maar er ook nog tientallen dorpjes en stadjes zijn die op hun manier uniek zijn.

Stedentrips

Spanje is niet alleen populair onder zonliefhebbers. De Spaanse steden behoren tot de favoriete stedentripbestemmingen binnen Europa. Madrid en Barcelona staan al jaren bovenin de lijsten met best bezochte Europese steden. De afgelopen jaren zijn ook steden zoals Valencia, Sevilla, Malaga en Bilbao aanzienlijk populairder geworden om een paar dagen te winkelen, bezichtigen en genieten van de culinaire vertroetelingen die Spanje biedt. Voordelig vliegen kun je onder andere met Ryanair, Transavia en Vueling.

Top 5 grootste steden Spanje

  1. Madrid 3.265.038 inwoners
  2. Barcelona 1.615.448 inwoners
  3. Valencia 798.033 inwoners
  4. Sevilla 703.021 inwoners
  5. Zaragoza 674.725 inwoners